Ски център Банско

Ски Център Банско е модерна зона, изградена в Пирин по склоновете на връх Тодорка. Разполага с разнообразни възможности за практикуване на снежни спортове, както от деца, така и от възрастни.

Началната точка на центъра е първа станция на кабинковия лифт, което е на 2,5км. от центъра на град Банско. Тук са ситуирани касите за издаване на билети и паркингите за лични автомобили.

Хотел „Гардения“ предоставя за своите гости възможност за безплатен двупосочен транспорт по график до начална станция на кабинковия лифт, което спестява таксите за паркинг.

Друго удобство, което спестява чакане за билети, е възможността за електронно презареждане на ски карта и използването на една карта за ски центровете Банско, Боровец и Витоша.

Самата ски зона включва в себе си няколко добре обособени района:

Най-ниската част е така нареченият „Чалин валог”, където са първите изградени писти на Банско още от 60-те години на 20 век.
Слизайки на междинна станция на кабинковия лифт, Вие попадате на най-високата точка на Чалин валог- 1467м.н.в. Двете писти се обслужват от седалков лифт.

Зоната е много слънчева и приятна за начинаещи скиори, деца и за шейни. Единственият недостатък е, че снежната покривка тук се задържа за кратко. До Чалин валог може да се отиде и с личен автомобил. Пътят е удобен и почистен през зимата.

Бъндеришка поляна /1635м.н.в./ е в центъра на всички събития в ски зоната.

В района са построени няколко ресторанта, детска ски градина, трасета за ски бягане, стадион и стрелбище за биатлон. Панорамата е удивително красива. Виждат се високите върхове на Вихрен, Кутело и Черна могила, както и писта „Умберто Томба”, където се провеждат състезанията от световната купа по ски.

От Бъндеришка поляна тръгват няколко лифта, които изкачват скиорите до върха на Тодорка на 2600м.н.в. Пистите, които се спускат по западния склон на Тодорка са с висока трудност и за експерти в този спорт.

Ако желаете да Ви поглези източното слънце, трябва да се ориентирате към региона Шилигарника /1725м.н.в./. На въпроса, дали от Бъндеришка поляна може да се стигне до Шилигарника пеша, отговорът е по-скоро не. Двете зони са свързани с асфалтов път, но страничният банкет е доста тесен, което е опасно за пешеходци, а и разстоянието е голямо.
На Шилигарника също са изградени паркинги за лични автомобили. Разстоянието от Банско до Шилигарника е около 10км. Пътят е планински, но се поддържа отлично

Най-новото съоръжение на Ски център Банско е супер удобният 6-седалков лифт, който за 5 минути качва скиорите от Шилигарника до върха на пистите Тодорка и Балканиада. Споменатите трасета са доста стръмни и за отлични скиори

За средно напреднали са прекрасните писти на Платото.

Те са с лек наклон, разгръщат се сред гора и се отличават с вълнист терен, който не позволява прекомерно засилване на ските.
От Платото се открива божествен пейзаж от белоснежни върхове на изток. Това са Стражите, Газей, Каменица и много други. Мястото е доста заветно. Изградени са два ресторанта в планински стил. Може би, това е най-хубавото място за слънчеви бани през зимата.

За съжаление хората, които не са скиори, трябва да заплатят пълната цена на ски картата, за да се изкачат до Платото и наистина да се потопят в красотата на зимната планина.

Статистика за Ски център Банско

  • Най- ниска точка: 1000м.н.в., начална станция на кабинковия лифт, гр.Банско
  • Най висока точка: 2600м.н.в., връх Тодорка
  • Уникално трасе от 16км. свързва най-високата с най-ниската точка центъра
  • Дължината на всички ски писти, включително със ски пътищата е 75км.
  • 35% от пистите са предназначени за начинаещи скиори, 40% са със средна степен на трудност, а 25% са подходящи за експерти / напреднали скиори.
  • 260 оръдия за изкуствен сняг гарантират дълъг ски сезон от началото на декември до средата на месец април. Те осъществяват 90% покритие на всички трасета.

По традиция кабинковият лифт и някои лифтове започват работа за студентския празник /8 декември/. Самият старт на ски сезона е изключително емоционално и забавно събитие, на което по правило присъстват световни ски знаменитости. Празникът е всяка година в събота между 14 и 18 декември.

Подробна информация вижте на уебсайта: www.banskoski.com

Избери дати за твоята резервация

Напред